Wyloguj się, przełącz użytkowników, zablokuj ekran, wyłącz komputery stacjonarne Ubuntu

  • Andrew Politic
  • 0
  • 2688
  • 569

Jeśli dopiero zaczynasz z Ubuntu i chcesz poznać podstawy, to jesteś we właściwym miejscu… Nasze samouczki są skierowane do studentów i nowych użytkowników, którzy chcą nauczyć się systemów CMS i Linux typu open source…

Prawie wszystkie nasze samouczki są oparte na systemie Ubuntu Linux, ponieważ jest to prawdopodobnie najłatwiejszy do nauczenia system Linux… Ubuntu to system operacyjny Linux typu open source, który działa na komputerach stacjonarnych, laptopach, serwerach i innych urządzeniach…

W tym krótkim samouczku opisano funkcje wylogowania, przełączania użytkowników, blokady ekranu i wyłączania pulpitu w systemie Ubuntu, które można znaleźć podczas korzystania z komputerów stacjonarnych Ubuntu… Aby zrozumieć te funkcje, kontynuuj poniżej:

Ekran blokady Ubuntu:

Jeśli na chwilę odejdziesz od komputera, możesz użyć funkcji blokady ekranu, aby uniemożliwić innym osobom dostęp do Twoich plików lub uruchamiania aplikacji…

Jeśli nie zablokujesz ekranu, domyślnie zablokuje się on automatycznie po pewnym czasie… Po powrocie podnieś kurtynę ekranu blokady i wprowadź hasło, aby zalogować się ponownie…

Zawieszenie Ubuntu

Większość systemów operacyjnych dodaje funkcję wstrzymania, aby oszczędzać energię, zwłaszcza jeśli nie jest ona aktywnie używana…. Tę funkcję można znaleźć głównie na laptopach i komputerach przenośnych zasilanych z baterii…

Jeśli używasz laptopa, Ubuntu domyślnie automatycznie zawiesza komputer po zamknięciu pokrywy…. Gdy komputer jest zawieszony, stan systemu jest zapisywany w pamięci komputera i wyłącza większość funkcji komputera…

Bardzo mała ilość mocy jest nadal używana podczas wstrzymania, więc po powrocie możesz kontynuować od miejsca, w którym skończyłeś…

Wyloguj się z Ubuntu lub przełącz użytkownika

Jeśli masz wielu użytkowników korzystających z tego samego komputera, możesz pozwolić innym korzystać z komputera, wylogowując się lub przełączając użytkowników… Jeśli zmienisz użytkowników, wszystkie aplikacje będą nadal działać, a po ponownym zalogowaniu wszystko będzie tam, gdzie je zostawiłeś w…

Jeśli się wylogujesz, Twoja sesja zakończy się, a wszystkie aplikacje zatrzymają się… Po ponownym zalogowaniu się rozpocznie się nowa sesja…

Ubuntu Wyłącz lub uruchom ponownie

Jeśli chcesz całkowicie wyłączyć komputer, po prostu kliknij menu systemowe w prawym górnym rogu i wybierz przycisk Wyłącz…. Otworzy się okno dialogowe z opcjami ponownego uruchomienia lub wyłączenia… .

Jeśli są zalogowani inni użytkownicy, możesz nie mieć możliwości wyłączenia lub ponownego uruchomienia komputera, ponieważ spowoduje to zakończenie ich sesji. Jeśli jesteś użytkownikiem administracyjnym, możesz zostać poproszony o podanie hasła, aby wyłączyć…

Mam nadzieję że to pomoże…




Jeszcze bez komentarzy

Zbiór przydatnych informacji o systemie operacyjnym Linux i nowych technologiach
Świeże artykuły, praktyczne wskazówki, szczegółowe recenzje i poradniki. Poczuj się jak w domu w świecie systemu operacyjnego Linux